rogaliki babuni
2 szklanki mąki
1/2 kostki drożdży
margaryna Kasia
jajo
kubeczek śmietany
gruby cukier
prawdziwe powidła śliwkowe babuni sprzed ćwierćwiecza

drożdże pokruszone rozmieszać z troszką cukru i szczyptą soli (!!)
do mąki dodać żółtko, podziabaną Kasię, śmietanę i ww. drożdże - wyrobić
rozwałkować na 5 mm, pociąć w kwadraty, nałożyć powidła, zawinąć, pozlepiać z grubsza
wierzch posmarować białkiem i ucukrzyć
piec na 200°C do zrumienienia
pychota!!
/by Małagosia/
1/2 kostki drożdży
margaryna Kasia
jajo
kubeczek śmietany
gruby cukier
prawdziwe powidła śliwkowe babuni sprzed ćwierćwiecza

drożdże pokruszone rozmieszać z troszką cukru i szczyptą soli (!!)
do mąki dodać żółtko, podziabaną Kasię, śmietanę i ww. drożdże - wyrobić
rozwałkować na 5 mm, pociąć w kwadraty, nałożyć powidła, zawinąć, pozlepiać z grubsza
wierzch posmarować białkiem i ucukrzyć
piec na 200°C do zrumienienia
pychota!!
/by Małagosia/
oki,bede piekła:).wygladaja mniam
OdpowiedzUsuńpiecz, piecz!
OdpowiedzUsuńjeszcze ciepłe są cudowne
cukier chrzęści w zębach
z mleczkiem zimnym na ten przykład
ty ,ja mam dietę:>>>
OdpowiedzUsuńa te powidła faktycznie mają 25 lat?!? ;>>>
OdpowiedzUsuńjak masz diete to se upiecz drożdże z wodą bez mąki, śmietany, cukru, powideł i margaryny :))))
OdpowiedzUsuńa tak na serio to naprawde były babcine powidła sprzed 25 lat ...
poproszę o przepis na 25-letnie powidła - chciałabym, żeby coś jednak po mnie zostało!!!
OdpowiedzUsuńno nie żebym wstawiała się za tuv , ale ty se sam upiecz te drożdże i potem je zjedz - dowcipnisiu!:)
OdpowiedzUsuńObawiam się, że tylko powidła zostały...
OdpowiedzUsuńPamiętam, że babcia śliwki w płytkim garnku emaliowanym gotowała całymi godzinami z dużą ilością cukru, stale mieszając drewnianą łyżką. Jako mocno zajęta młoda osoba nie interesowałam się wtedy jeszcze kulinariami, a szkoda...
taaak cholercia - nigdy mi nie zbywało na ogładzie i subtelności ..
OdpowiedzUsuńzakłopotanych i urażonych niniejszym informuję że zadanie bólu nie było moją intencją i przepraszam
wrrrr zawarczała cicho czuja jak jej żołądek wpirdala kręgoslup i poszła se usmaży porządnego kotleta schabowego.
OdpowiedzUsuń"z czekoladową kruszonką":))))
a on te powidla wytrzymaly tyle czasy ?!? fjuuuu
nie dość że wytrzymały to byli baaaaardzo dobre!
OdpowiedzUsuńtylko że już musiały być używane raczej na gorąco bo jakoś zagęstli byli one troszku, no ...
kotlecik mniam-mniam!
a potem rogaliki .. :))