Małosolne z ayranem


W zwiążku z falą upałów i kolejną obżerką w "Marhabie" postanowiliśmy sami zrobić cudowną turecką mixturę na gorąc zwaną ayranem, którego receptury żaden pieprzony mustafa nie chciał mi zdradzić.
uczyniliśmy tak:
1/2 l naturalnego jogurtu
1/2 l wody
sok z cytryn lub limonek
sól
odrobina drobniutko posiekanego koperku
ma być kwaśne (my - cała cytryna lub 2-3 limonki), mocno słone (my - 4 szczypty:) i fest zmrożone (my - 4-5 stopni)
działa (szczególnie przeczyszczająco, hej!)
Jeszcze ucieszny przepis na małosolne
składniki:
osolona woda
koper (szcz. ważne są kwiatostany czyli to po przeciwnej stronie łodygi niż korzonki)
czosnek, chrzan
ogórki do smaku
składniki dobrze wymieszać i pozostawić w ciszy i spokoju na 3 dni
Smacznego!

Komentarze

  1. W ciszy podoba mi się - nie pyskować nad garem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ty mnie powiedz czy taki strzelałki na kulki sie nadają dla chłopców dwóch 10 i 5 letniego?

    OdpowiedzUsuń
  3. ja sie świetnie tym bawie
    wiec dla 10-latka jak znalazł! :)
    kup beretke 92
    reszta to chłam, no może prócz SigSauera i Heckler und Kocha
    ale beretka jest cacuszko ..
    szukaj w dziale repliki pistoletów

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty