Będzie ucha



Komentarze

  1. czy te oczy moga sie cieszyc z nadchodzacej uczty
    oj, zaplakac nad rybim losem

    OdpowiedzUsuń
  2. a co to za ryb,bo sie z deka nie znam? i jak robisz uche,przepis poproszę

    OdpowiedzUsuń
  3. j do smakosza15 lipca 2010 11:10

    po mojemu to sie teraz nazywa bouillabaisse (bujabez), ale chyba najlepsza byla kiedys u bratankow Wegrow, halaszlo. Dobroc pewnie polagala na ilosci przyparw, zeby smrodu niezswiezej ryby nie bylo czuc. Z cala pewnoscia najgorsza jadlem w Villefranche pod nazwa "la soupe aux poissons de mer". Jak dluga nazwa - taki dlugi byl rachunek - ale nic wiecej. Co do bialego po -kazde dobre - byle smaczne i chlodne.

    OdpowiedzUsuń
  4. za każdym razem robię podobnie, jakbyś poszperała pod tagiem 'kuchnia' to pewno ze 3 przepisy byś znalazła

    tym razem w Tesco zakupilim świeże ryby: 2-kilowego łososia (17PLN/kg) i 10 sztuk płotek sporych (6PLN/kg)

    do gara wrzucamy całe płocie, łeb, ogon i płetwy z łososia, dodajemy marchew, pietruszke, cały młody seler z nacią, pół pęczka koperku, pół cytryny ze skórką (lepsze są przekrojone na pół limonki ale byli takie suche że nie kupilim), listek, ziele i garstke różnokolorowego pieprzu
    i solę oczywiście
    gotuję dłuuuugo, ze 2h, potem wsio odcedzam i wywalam śmieci won do kibla
    do bulionu dodajemy cieniutko pokrojone ćwierćplasterki marchewki, po 10 minutach wrzucamy na kolejne 10 minut 2-3 dzwonka łososia
    ja podaję w chińskich miseczkach - dzwonko łososia zalewam bulionem i na wierzch odrobina świeżego kopru i dwa cieniutkie półplasterki cytryny ze skórką, do tego miseczka z gorącymi grzankami ze zwykłego chleba wg uznania
    niektórzy do bulionu dolewają białe półwytrawne wino ale ja jestem zdania że lepiej je podać w kieliszku PO zupie ..

    SMACZNEGO

    OdpowiedzUsuń
  5. sory za popsucie komowego chronolo ..

    ja jadłem zupełnie nieziemską zupę rybną we Waterloo jeszcze za komuny - była gęsta, ciężka, piernikowa w aromacie i ciągnęły się w niej niteczki ostrych serów

    aaaabsolutnie niepowtarzalna!

    OdpowiedzUsuń
  6. skleroza!!!

    zapomniałem napisać że do pierwszego gotowania MUSOWO trza dodać 2 duże cebule w ćwiartkach i 3 rozgniecione tylko zęby czosnku z łupinami ..

    :)

    OdpowiedzUsuń
  7. dobra,to brzmi smacznie, kupuje ryby i robie ,moze na sobote albo niedizele,bo jutro juz ogorkowa sie warzy. :),tak,tak,pamiętam ,ze kiedys pisałeś,ale lenistwo wzielo górę-nie chcialo mi sie szukac:)

    OdpowiedzUsuń
  8. u was m być dziś ponoć 41 stopni ?!?

    OdpowiedzUsuń
  9. nareszcie pogoda jaką lubię!
    nie trzeba plątać się po turcjach, kubach i kambodżach ..

    co to będzie na pedalskiej paradzie? (EuroPride 2010, sobota) - popocą się bidulki :)

    narobimy masę zdjęć

    OdpowiedzUsuń
  10. ja nie przepadam za takimi temperaturami;/

    a że idziecie/jedziecie w hełmie ze z różowymi skrzydełkami to pisałeś,se sprawdziłam co i jak:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty