Bękart ze Stambułu
Zachęcony przez selwę nabyłem tytułową powieść Turczynki Elif Şafak.
Się zachwycam od pierwszych kartek, mimo że nie jest łatwa.
To nie były zmarnowane pieniądze, podejrzewam ...
Wydawnicto Literackie, twarda oprawa, 450 stron, 36 zeta w Merlinie
Cytat z manifestu Asyi Kazancı:
„Przytłaczająca większość ludzi nigdy nie myśli, a ludzie myślący nigdy nie stają się przytłaczającą większością. Wybierz, których wolisz."
Tureckie śniadanko:
„Stół
wyglądał równie bogato jak dywan. W porcelanowych miseczkach czekały czarne
oliwki, a także zielone, nadziewane czerwoną papryką, ser biały, pleciony i
kozi, gotowane jajka, miód w plastrach, śmietana z bawolego mleka, ayran, morelowa
marmolada domowej roboty i takiegoż pochodzenia malinowy dżem oraz pomidory
moczone w oliwie z liśćmi mięty. Z kuchni dochodziła rozkoszna woń: to pachniał
świeżo upieczony börek*, w którym biały ser,
szpinak, masło i pietruszka stapiały się wśród cienkich warstw ciasta filo*.”
* kom
Pierwszy! W kolejce do pożyczenia! Bo Śnieg zmęczyłem ale nie dotarł do mnie tępego...
OdpowiedzUsuń'No pewnie nie, ale czy to warto? W miękkiej oprawie będzie pewnie kosztować z 30-35 zł a byle dwa kolorowe magazyny (...) kosztują tyle samo.
OdpowiedzUsuńZastanów się jeszcze raz, ponieważ dla mnie takie dobre książki stają się przyjaciółmi, na któych przez kolejne 20 lat mogę spoglądać nie czytając.
Myślałem, że wszyscy tak mają?
Serdecznie pozdrawiam przyjacielu'
pierdu pierdu ;-)
OdpowiedzUsuńsianokosy ...
OdpowiedzUsuń:)))
"Rurki serowe" (Peynirli Sigara Böregi)
OdpowiedzUsuńSkładniki Miara Ilość
Chleb Yufka 2 sztuk 350 g
Ser biały 1 1 szklanki 300 g
Natka pietruszki 1/3 szklanki 60 g
Olej (zużyty podczas smażenia) 70 g
Sposób przygotowania:
Ułóż 2 warstwy yufki, jedna na drugiej. Pokroić na 24 kawałki. Odstawić, do nadzienia: ugnieść ser widelcem, wymieszać z dobrze pokrojoną natką pietruszki; wymieszać; podzielić na 24 porcji. Umieścić nadzienie na szerszej stronie każdego kawałka warstwy. Zagiąć 2 rogi delikatnie nad nadzieniem. Uformować kształt papierosa. Zanurzyć czubek warstwy w wodzie; zakleić; smażyć w głębokim oleju. Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać na ciepło lub zimno.
Regionalna charakterystyka:
Sigara boregi jest zwykle podawane jako dodatek następujący po daniu mięsnym (daniu głównym). Danie podaje się jako przekąskę pomiędzy posiłkami z herbatą jako przystawka w bufetach, na koktajlach i uroczystych lunchach. Danie przechowujemy w lodówce lub zamrażamy przed smażeniem. Świeży koperek można używać razem z natką pietruszki. Można wykorzystać nadzienie z mięsa mielonego, szpinaku lub ziemniaków. W prowincji Konya rurki smarujemy olejem i pieczemy.
Börek szpinakowy z chlebem yufka (Ispanakli Yufka Böregi)
Składniki Miara Ilość
Cebule 1 średniej wielkości 60g
Olej 1 łyżka stołowa 14g
Szpinak --- 600g
Sól 1 łyżeczka 6g
Pieprz czarny 1 łyżeczka 1g
Jajko 1 średniej wielkości 50g
Olej 2 1 łyżki stołowej 35g
Margaryna 3 1 łyżki stołowej 50g
Mleko 1 szklanka 250g
Jajko 1 średniej wielkości 50g
Jufka 3 sztuki 500g
Sposób przygotowania:
Aby przygotować nadzienie: dusić posiekaną cebulę na oleju przez 4-5 minut lub do czasu zmiękczenia. Dodać grubopokrojony szpinak; zamieszać. Przykryć i gotować na niskim ogniu przez 10 minut. Odstawić z ognia. Przyprawić solą i pieprzem; schłodzić. Dodać rozbite jajko. Odstawić. Ubić dokładnie wymieszane: olej, roztopioną margarynę, mleko i jajko. Aby przygotować, upiec i podać. Postępuj według zaleceń zawartych w “Peynirli Yufka Boregi” (Borek serowy z jufką).
Regionalna charakterystyka:
Do nadzienia można dodać mięso mielone lub ser lub poszatkowany ziemniak.
ja tez sie przymierzam po tym co napisał Selwa, widze, że i Tobie przypadłodo gustu wiec zachęta podwójna :)
OdpowiedzUsuńWiesz tykwo, mam mieszane uczucia czyli stosunek (za przeproszeniem) ambiwalentny
OdpowiedzUsuńDzieje sie to współcześnie, w Stambule i Stanach, osią jest konflikt ormiańsko-turecki oparty o wiadome wydarzenia z 1915 bodajże roku co dla mnie jest fascynujące przy ogólnym ubóstwie literatury w tym temacie
Kobieta napisała, kobiet mnóstwo, kobiece podejścia różnych maści
Pełna zapachów ichniejszej kuchni którą uwielbiam
Specyficznie prowadzona narracja
La mnie książka znakomita, ale poważnie bym się zastanowił polecając ją komuś, wydaje mi się, że nie każdemu przypadnie do gustu
Miłej (jak moja) lektury! :))
filo - podejrzewam, że chodzi o ciasto yuffka służące też na przykład jaka baza bakławy, cuśnakształt francuzkiego, ponoć idzie to już kupić mrożone
OdpowiedzUsuńWybacz, ale książkę pożyczyłem mojej bratanicy, z którą mogę dyskutować o przeczytanych książkach.
OdpowiedzUsuńAle czy nie miałem racji, że będziesz chciał tę książkę mieć na własność?
Dziwi mnie, ze ŚNIEG wydał się andemu nudny. Czytałem to jednym tchem i była to sensacyjna powieść, pięknie i ciekawie napisana. Nawet zakończenie nie było oczywiste bo do końca nie wiadomo kto i dlaczego zabił KA. Być może książki o Turcji pociągają mnie tak bardzo bo przypominają lata 60te i 70te, które były dla mnie najbardziej magiczne?
OdpowiedzUsuńnie ma nic do wybaczania
OdpowiedzUsuńfajnie mieć bratanice z która można podyskutować :))))
dopiero dobijam do połowy
mnie też Śnieg zapasjonował z tym że w trzech czwartych musiałem se przerwe zrobić bo czegoś mnie zmęczył..
Nudny nie był, ale za cięzki i przeładowany aluzjami dla mnie niezbyt czytelnymi (nawet jak kapowałem coś, że to taki Don Kichot wspólczesny główny bohater, ludzki bardzo to zbyt hermetyczne było)... A ludzie w Turcji w tym mieście wściekli na autora że nie ta opisał ;))))
OdpowiedzUsuńjak to jest.Na moim monitorze masz w "..." czcionkę normalną a na monitorze X-mena pisane kursywą?
OdpowiedzUsuńspan style , monotype corsiva
OdpowiedzUsuńnie wszystko to łyka, ja w robocie mam zwykła a na mac'u w domu takie cuś
cud, tuv, poprostu cud!!
:)))))
zaznacz kawałek cytatu i prawa mysza kaz wyswietlic zrodło i se poczytaj w htmlu jakie tam dziwy .....
Bękart lepszy z każdą kartką!
OdpowiedzUsuń