Bękart ze Stambułu


Zachęcony przez selwę nabyłem tytułową powieść Turczynki Elif Şafak.
Się zachwycam od pierwszych kartek, mimo że nie jest łatwa.
To nie były zmarnowane pieniądze, podejrzewam ...
Wydawnicto Literackie, twarda oprawa, 450 stron, 36 zeta w Merlinie

Cytat z manifestu Asyi Kazancı:
Przytłaczająca większość ludzi nigdy nie myśli, a ludzie myślący nigdy nie stają się przytłaczającą większością. Wybierz, których wolisz."

Tureckie śniadanko:
„Stół
wyglądał równie bogato jak dywan. W porcelanowych miseczkach czekały czarne
oliwki, a także zielone, nadziewane czerwoną papryką, ser biały, pleciony i
kozi, gotowane jajka, miód w plastrach, śmietana z bawolego mleka, ayran, morelowa
marmolada domowej roboty i takiegoż pochodzenia malinowy dżem oraz pomidory
moczone w oliwie z liśćmi mięty. Z kuchni dochodziła rozkoszna woń: to pachniał
świeżo upieczony b
örek*, w którym biały ser,
szpinak, masło i pietruszka stapiały się wśród cienkich warstw ciasta filo*.”


* kom

Komentarze

  1. Pierwszy! W kolejce do pożyczenia! Bo Śnieg zmęczyłem ale nie dotarł do mnie tępego...

    OdpowiedzUsuń
  2. 'No pewnie nie, ale czy to warto? W miękkiej oprawie będzie pewnie kosztować z 30-35 zł a byle dwa kolorowe magazyny (...) kosztują tyle samo.
    Zastanów się jeszcze raz, ponieważ dla mnie takie dobre książki stają się przyjaciółmi, na któych przez kolejne 20 lat mogę spoglądać nie czytając.
    Myślałem, że wszyscy tak mają?
    Serdecznie pozdrawiam przyjacielu'

    OdpowiedzUsuń
  3. "Rurki serowe" (Peynirli Sigara Böregi)
    Składniki Miara Ilość
    Chleb Yufka 2 sztuk 350 g
    Ser biały 1 1 szklanki 300 g
    Natka pietruszki 1/3 szklanki 60 g
    Olej (zużyty podczas smażenia) 70 g
    Sposób przygotowania:
    Ułóż 2 warstwy yufki, jedna na drugiej. Pokroić na 24 kawałki. Odstawić, do nadzienia: ugnieść ser widelcem, wymieszać z dobrze pokrojoną natką pietruszki; wymieszać; podzielić na 24 porcji. Umieścić nadzienie na szerszej stronie każdego kawałka warstwy. Zagiąć 2 rogi delikatnie nad nadzieniem. Uformować kształt papierosa. Zanurzyć czubek warstwy w wodzie; zakleić; smażyć w głębokim oleju. Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać na ciepło lub zimno.
    Regionalna charakterystyka:
    Sigara boregi jest zwykle podawane jako dodatek następujący po daniu mięsnym (daniu głównym). Danie podaje się jako przekąskę pomiędzy posiłkami z herbatą jako przystawka w bufetach, na koktajlach i uroczystych lunchach. Danie przechowujemy w lodówce lub zamrażamy przed smażeniem. Świeży koperek można używać razem z natką pietruszki. Można wykorzystać nadzienie z mięsa mielonego, szpinaku lub ziemniaków. W prowincji Konya rurki smarujemy olejem i pieczemy.

    Börek szpinakowy z chlebem yufka (Ispanakli Yufka Böregi)
    Składniki Miara Ilość
    Cebule 1 średniej wielkości 60g
    Olej 1 łyżka stołowa 14g
    Szpinak --- 600g
    Sól 1 łyżeczka 6g
    Pieprz czarny 1 łyżeczka 1g
    Jajko 1 średniej wielkości 50g
    Olej 2 1 łyżki stołowej 35g
    Margaryna 3 1 łyżki stołowej 50g
    Mleko 1 szklanka 250g
    Jajko 1 średniej wielkości 50g
    Jufka 3 sztuki 500g
    Sposób przygotowania:
    Aby przygotować nadzienie: dusić posiekaną cebulę na oleju przez 4-5 minut lub do czasu zmiękczenia. Dodać grubopokrojony szpinak; zamieszać. Przykryć i gotować na niskim ogniu przez 10 minut. Odstawić z ognia. Przyprawić solą i pieprzem; schłodzić. Dodać rozbite jajko. Odstawić. Ubić dokładnie wymieszane: olej, roztopioną margarynę, mleko i jajko. Aby przygotować, upiec i podać. Postępuj według zaleceń zawartych w “Peynirli Yufka Boregi” (Borek serowy z jufką).
    Regionalna charakterystyka:
    Do nadzienia można dodać mięso mielone lub ser lub poszatkowany ziemniak.

    OdpowiedzUsuń
  4. ja tez sie przymierzam po tym co napisał Selwa, widze, że i Tobie przypadłodo gustu wiec zachęta podwójna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiesz tykwo, mam mieszane uczucia czyli stosunek (za przeproszeniem) ambiwalentny

    Dzieje sie to współcześnie, w Stambule i Stanach, osią jest konflikt ormiańsko-turecki oparty o wiadome wydarzenia z 1915 bodajże roku co dla mnie jest fascynujące przy ogólnym ubóstwie literatury w tym temacie

    Kobieta napisała, kobiet mnóstwo, kobiece podejścia różnych maści

    Pełna zapachów ichniejszej kuchni którą uwielbiam

    Specyficznie prowadzona narracja

    La mnie książka znakomita, ale poważnie bym się zastanowił polecając ją komuś, wydaje mi się, że nie każdemu przypadnie do gustu

    Miłej (jak moja) lektury! :))

    OdpowiedzUsuń
  6. filo - podejrzewam, że chodzi o ciasto yuffka służące też na przykład jaka baza bakławy, cuśnakształt francuzkiego, ponoć idzie to już kupić mrożone

    OdpowiedzUsuń
  7. Wybacz, ale książkę pożyczyłem mojej bratanicy, z którą mogę dyskutować o przeczytanych książkach.
    Ale czy nie miałem racji, że będziesz chciał tę książkę mieć na własność?

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziwi mnie, ze ŚNIEG wydał się andemu nudny. Czytałem to jednym tchem i była to sensacyjna powieść, pięknie i ciekawie napisana. Nawet zakończenie nie było oczywiste bo do końca nie wiadomo kto i dlaczego zabił KA. Być może książki o Turcji pociągają mnie tak bardzo bo przypominają lata 60te i 70te, które były dla mnie najbardziej magiczne?

    OdpowiedzUsuń
  9. nie ma nic do wybaczania

    fajnie mieć bratanice z która można podyskutować :))))

    dopiero dobijam do połowy

    mnie też Śnieg zapasjonował z tym że w trzech czwartych musiałem se przerwe zrobić bo czegoś mnie zmęczył..

    OdpowiedzUsuń
  10. Nudny nie był, ale za cięzki i przeładowany aluzjami dla mnie niezbyt czytelnymi (nawet jak kapowałem coś, że to taki Don Kichot wspólczesny główny bohater, ludzki bardzo to zbyt hermetyczne było)... A ludzie w Turcji w tym mieście wściekli na autora że nie ta opisał ;))))

    OdpowiedzUsuń
  11. jak to jest.Na moim monitorze masz w "..." czcionkę normalną a na monitorze X-mena pisane kursywą?

    OdpowiedzUsuń
  12. span style , monotype corsiva
    nie wszystko to łyka, ja w robocie mam zwykła a na mac'u w domu takie cuś
    cud, tuv, poprostu cud!!
    :)))))

    zaznacz kawałek cytatu i prawa mysza kaz wyswietlic zrodło i se poczytaj w htmlu jakie tam dziwy .....

    OdpowiedzUsuń
  13. Bękart lepszy z każdą kartką!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty