Bakława z kawą


Ciasto yuffka, miód, pistacje i orzechy włoskie, cynamon, cytryna - to tak la pamięci
I kawa po turecku:
Do tygielka wsypujemy drobniuśko zmieloną kawę (3) z brązowym cukrem (1) i prażymy na sucho, potem zalewamy do 1/3 zimną wodą, jak podrośnie pierwszy raz zdejmujemy dodając szczyptę soli, znów na ogień, drugi raz podrośnie, zdejmujemu i na gaz, gdy podrośnie trzeci raz dodajemy łyżeczkę lub dwie zimnej wody, fusy opadną i do filiżanki ...
Tak najczęściej robili, ale też spotkałem się że tygle z zalaną zimną wodą kawą z cukrem stały zagrzebane w kuwecie z piachem pod którym płonął gazowy palnik i przetrzymywane były na granicy wrzenia przez wiele minut aż się klient trafił ..
Ale wolę pierwszą wersję.

Komentarze

Popularne posty